Μιλώντας για μόδα και για στιλ

Μια εισαγωγή στη μόδα και το στιλ με την μοναδική ματιά και την αισθητική του Μιχάλη Πάντου.

Τι είναι μόδα; Πώς ορίζεται μέσα από τα μάτια ενός insider, όπως είστε εσείς.

Είναι ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα και αφορά μια πολύ μεγάλη και σημαντική αγορά σε πολλά επίπεδα, κοινωνικά, πολιτιστικά και όχι μόνο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είναι εύκολο να ορίσει κανείς τη μόδα μέσα σε λίγες γραμμές.

Τι σημαίνει το να έχει κανείς στιλ; Τι τον διαχωρίζει από τις «αδιάφορες» φυσιογνωμίες;

Το στιλ από την άλλη, είναι ίσως πιο συγκεκριμένο, καθώς έχει να κάνει με την προσωπικότητα του καθενός και διαμορφώνεται ανάλογα με τα ερεθίσματα που δεχόμαστε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η καλλιέργεια, οι συγκυρίες, η διάθεση, η τύχη, η εξυπνάδα, το ταλέντο, αλλά πολύ συχνά και η όρεξη που έχει κανείς παίζουν μεταξύ άλλων ρόλο στη διαμόρφωση του προσωπικού στιλ. Εφόσον λοιπόν όλα τα παραπάνω ποικίλουν ανάμεσα στους ανθρώπους, είναι αναμενόμενο να διαμορφώνει ο καθένας το στιλ του με διαφορετικό τρόπο.

Μπορεί μεγαλώνοντας να βρει κανείς τον «δρόμο» του όσον αφορά στο θέμα στιλ, προκειμένου όμως να συμβεί κάτι τέτοιο στα νεαρά χρόνια, ανεξάρτητα από το κεφάλαιο «ρούχα», οι νέες γυναίκες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στη φροντίδα του σώματός τους, σε όλα τα επίπεδα. Είναι άλλωστε και «η πρώτη ύλη» που θα ντύσουν με όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ που ταιριάζουν με την αισθητική τους. Διαχρονικά σύμβολα στιλ, από τα οποία μπορούν να παραδειγματιστούν τόσο οι νέες όσο και οι μεγαλύτερες γυναίκες, είναι μεταξύ άλλων οι Carine Roitfleld, Kate Moss, Marella Agnelli, Marlene Dietrich αλλά και η «δική μας» Μάρα Δεσύπρη.

Κλείνοντας, να πούμε ότι το στιλ δεν έχει ηλικία, σημαντικό όμως είναι να καταλάβει κανείς ότι, μιας και όπως αναφέρθηκε είναι το –πολύ συχνά- ευτυχές αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, που χρειάζονται συνεχή καλλιέργεια και φροντίδα, το κλειδί για τους ανθρώπους που πραγματικά διαθέτουν στιλ είναι πως ποτέ δε θεωρούν δεδομένο ότι «το’χουν» παρά «δουλεύουν» πάνω σ’ αυτό, όχι κάνοντας υπερπροσπάθεια, αλλά εμπλουτίζοντάς το συνεχώς με γνώση και εμπειρία.

Ουπς, φαίνεται ότι δεν έχεις συνδεθεί! Συνδέσου ή δημιούργησε το beauty λογαριασμό σου. Or create an account.