Υψηλή Ραπτική: 5+1 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Αν αγαπάς τη μόδα θα πρέπει να είσαι πλήρως ενημερωμένη και σ’ αυτόν τον τομέα.

Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι είναι αυτή προηγείται σε κάθε σεζόν των αντίστοιχων prêt-à-porter και έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για όσους αγαπούν τη μόδα όσο και για τους ίδιους τους Οίκους. Αν λοιπόν θέλεις να έχεις σφαιρική άποψη για το τι συμβαίνει σ’ αυτόν τον τόσο αγαπημένο χώρο, τότε σίγουρα θα πρέπει να παρακολουθήσεις και τις αντίστοιχες συλλογές. Ξέρεις όμως τι κρύβεται πίσω από αυτές; Διάβασε μερικά πράγματα που μάλλον δεν έχεις ακούσει λοιπόν για την Υψηλή Ραπτική και θα πρέπει να ξέρεις.

  1. Δεν έχουν όλοι οι Οίκοι τη δυνατότητα να συμμετέχουν. Για να έχει κανείς αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να έχει πάρει τον αντίστοιχο τίτλο από τηFédération Française de la Couture. Για να κάνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει ένα εργαστήριο στο Παρίσι με τουλάχιστον 20 εργαζόμενους ενώ θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει δύο συλλογές τον χρόνο -μία τον Ιανουάριο και μία τον Ιούλιο-που έχουν παραχθεί απαραίτητα στο Παρίσι.
  2. Όλα τα κομμάτια είναι φτιαγμένα στο χέρι. Μπορεί να έχεις δει άλλωστε διάφορα videos που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν τη διαδικασία παραγωγής των ρούχων και αξεσουάρ υψηλής ραπτικής. Αν ναι, θα έχεις διαπιστώσει πως απαιτούνται πολλές ώρες και ιδιαίτερη μαεστρία προκειμένου να φτάσουν οι δημιουργοί στο τελικό αποτέλεσμα.
  3. Το κόστος για να αποκτήσεις ένα κομμάτι Υψηλής Ραπτικής είναι μάλλον απαγορευτικό. Το daywear ξεκινάει από τις 10000 ευρώ περίπου ενώ τα φορέματα που είναι φτιαγμένα για red carpet εμφανίσεις κοστίζει το καθένα μια μικρή περιουσία. Αυτό οφείλεται στις πολλές ώρες που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και στα πολύ ακριβά υλικά που χρησιμοποιούνται.
  4. Τα ρούχα αυτά, μπορεί να είναι πολύ σημαντικά και όσους αγαπούν τη μόδα αλλά και για τους ίδιους τους Οίκους, όμως απευθύνονται σε ένα πραγματικά μικρό αγοραστικό κοινό. Το κόστος είναι απαγορευτικό για τον μέσο καταναλωτή άλλωστε και επιπλέον, οι περισσότεροι δημιουργοί δε δέχονται να πουλήσουν Υψηλή Ραπτική στον οποιονδήποτε. Άλλωστε όλα αυτά τα κομμάτια παρουσιάζονται στα fashion shows και στη συνέχεια ως επί το πλείστον κατασκευάζονται κατά παραγγελία. Οι πελάτες που επενδύουν σ’ αυτά δεν ξεπερνούν παγκοσμίως τις 2000 περίπου τον χρόνο.
  5. Αν παρακολουθείτε τα shows Υψηλής Ραπτικής θα έχετε διαπιστώσει πως δεν υπακούουν σε τάσεις. Η αλήθεια είναι πως είναι μια καλή ευκαιρία για τους σχεδιαστές να απελευθερωθούν και να φτιάξουν πραγματικά έργα τέχνης, παρόλο που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως οι συλλογές τους είναι όλο και πιο φορέσιμες. Παρόλα αυτά μπορεί κάτι από αυτά που δείχνουν να γίνει trend, όπως φέτος για παράδειγμα το στιλ Watteau που θα δούμε πάρα πολύ.
  6. Οι περισσότεροι Οίκοι τελικά σε οικονομικό επίπεδο, βγαίνουν χαμένοι από αυτά τα ρούχα, καθώς ποτέ οι πωλήσεις δεν φέρνουν πίσω τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τα υλικά αλλά και για τις ώρες που χρειάστηκε να δουλέψουν οι δημιουργικές ομάδες προκειμένου να ολοκληρωθούνοι συλλογές αυτές. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να παράγουν Υψηλή Ραπτική για να διατηρήσουν το πρεστίζ τους.

Ουπς, φαίνεται ότι δεν έχεις συνδεθεί! Συνδέσου ή δημιούργησε το beauty λογαριασμό σου. Or create an account.